En dam i 80-årsåldern i norra Sverige med en demensdiagnos saknar fungerade vatten och avlopp i huset.
Ansökan görs om fullt godmanskap. Tingsrätten avslår ansökan – efter ett år.
Anledningen är att överförmyndaren inte har lyckats hitta någon lämplig godman.
Är det verkligen så vi ska ha det?
Det frågar sig företaget Optio, som arbetar professionellt med godman- och förvaltarskap och idag hjälper kommuner runt om i hela Sverige.
”Sverige står inför en allvarlig utmaning som få talar om: generationsväxlingen inom godmanskapet. Om vi inte agerar nu riskerar samhällets mest utsatta i framtiden att bli utan den hjälp de behöver från gode män”.
Det skrev Bernth Nyström, styrelsemedlem i GMF Uppsala nyligen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Han kunde inte ha mer rätt. Alla som har ett behov av en ställföreträdare ska ha rätt att få en.
Så är det inte i Sverige dag.
Långt därifrån.
De väntetider som uppstår för att det saknas ställföreträdare är inte bara rättslöst mot de som verkligen behöver hjälp – det blir också kostbart för samhället.Kostnaderna blir lägre om personen får den hjälp hen har rätt till snabbare och – vilket egentligen inte ens ska behöva påpekas – givetvis slipper fara illa bär hjälpen uteblir.
Det känns därför högst angeläget att belysa det faktum att många personer som enligt svensk lag har rätt till god man eller förvaltare inte får det då överförmyndarna helt enkelt inte har tillräckligt med lekmän.
Köerna i vissa kommuner är idag oacceptabelt långa, medan vissa lyckas bättre där överförmyndaren med bra rekrytering av lekmän och därmed kortare köer.
Att personer trots sjukdom, försvagat hälsotillstånd, psykisk störning (föräldrabalken 11:4, 11:7) inte får ställföreträdare utsedd för att överförmyndarna i kommunerna inte hittar någon lämplig person är under all kritik.
Framför allt är det många ärende med hot och våld inbladade som avskrivs då ingen lämplig ställföreträdare kan hittas.
Vi arbetar professionellt och tar ofta den typ av ärenden. Optio startade också av just den anledningen – för att handlägga de mest komplexa ärenden där lekmän av olika anledningar kommer till korta.
Men vi vill inte ha alla ärenden.
Vi vill att alla som har rätt till en ställföreträdare också ska få en.
Ingen enkel lösning givetvis, vi ser gärna fler professionella företag och en annan möjlig solution skulle kunna vara att utbilda de lekmän som redan har ärenden för att kunna åta sig flera, och kanske i vissa fall även svårare ärenden.
Men så länge det finns överförmyndare och politiker som inte vill anlita professionella ställföreträdande – för att det blir dyrare och med resultatet att huvudmännen inte får någon hjälp alls – kommer inte köerna att nå en acceptabel nivå.
Vår normaltaxa när vi grundades 2012 var för övrigt exakt densamma som det var ensamkommande flyktingbarn, godkänt av regeringen. Höjningen därefter följer gällande prisbasbelopp. Pajkastning i massmedia kommer vi garanterat inte någonstans med där så kallade sakkunniga uttalar sig att en professionell ställföreträdare som har 45 uppdrag nog inte kan namnen på sina huvudmän.
Det baseras bara på ren okunskap. En lärare som har en stor klass kan väl namnet på sina elever? Länsstyrelsen är den myndighet som granskar överförmyndarna, de får gärna lägga fram underlag som hjälper landets köer för godman och förvaltare så att fler kanske vill hjälpa till att hjälpa personer som har rätt till en ställföreträdare.
För det är helt oacceptabelt att personer med funktionsnedsättning eller äldre med demens, som i exemplet i början av denna text, ska få vänta flera år på att få den hjälp de har rätt till. Om de ens får någon.
Optio AB genom Jennifer Carlsson, VD